Demogorgon

 

Dielo: Komentár Lactantia Placida

Autor: anonymný opisovač

 

Demogorgon je slovo, ktoré pravdepodobne vzniklo ako chybný prepis slova demiurg z komentára  Lactantia Placida (4. storočie). Vzápätí však začalo žiť svojím vlastným čulým životom. Jean Seznec zhrnul históriu tejto bytosti nasledovne: „Demogorgon je gramatická chyba, ktorá sa stala bohom.“

O veľký vplyv Demogorgona sa zaslúžil Boccaccio svojím dielom Genealógia pohanských bohov (1360). Demogorgon bol považovaný za predchodcu všetkých bohov, „nadprirodzenú bytosť trojitého sveta,“ najvyššiu bytosť, ktorej meno sa nesmie vyslovovať. Zo slova demiurg tak vznikol nový pojem, ktorého sa chopili mnohí autori a rozvíjali v ňom svoje vízie prapôvodnej božskej bytosti.

John Milton spravil z Demogorgona démona chaosu, Ariosto umiestňuje Demogorgov palác do Himalájí. Voltaire vo svojej satirickej poviedke Platónov sen pripisuje Demogorgonovi dokonca stvorenie Zeme – za ktorej nedokonalosť je vysmiaty ostatnými demiurgami. Demogorgon sa objaví aj v Moby Dickovi, v Shelleyho Oslobodenom Prométeovi a báseň mu venuje aj Álvaro de Campos, heteronymum Fernanda Pessou a v nej si neželá uzrieť tajomstvo a pravý účel bytia – prosí o to, aby mu bolo ponechané videnie toho, čo je, fasády sveta s „domami a ľuďmi.“ V súčasnosti spravil Demogorgon kariéru v počítačovej hre Dungeons & Dragons.

Demogorgon je zdanlivo groteskný príbeh chyby, ktorá stvorila novú bytosť, avšak vo svojej podstate je to prototyp všetkých fiktívnych bytostí. Poukazuje na to, že stačí zasiať semiačko do ľudskej predstavivosti a okamžite z neho vyrastú príbehy a mýty, filozofické a náboženské koncepcie. Je teda prototypom mýtov a archetypov (Jung), ľudskej fantázie a nábožnosti. Pripomína povestné zrnko piesku, okolo ktorého sa vytvorí perla, vznikne kryštál alebo sa objaví zemetrasenie, vyvolané mávnutím motýlích krídel. Dokumentuje teda vznešenú, ale aj hrozivú schopnosť človeka rozvíjať a domýšľať idey a brať ich vážne. V konečnom dôsledku je preto fiktívny Demogorgon našou najvlastnejšou skutočnosťou.

 

2 komentáre to “Demogorgon”

  1. lam.. Says:

    Wallander! Pozerám, že tu nie je Kurt W!??

Pridaj komentár